Bibliotek och kultur

Välkommen till Lemlands bibliotek! Biblioteket är lokaliserat i samma hus som Lemlands grundskola på Skolvägen 3 med ingång från den västra sidan.

Lånekort

Lånekort får du mot uppvisande av legitimation på biblioteket eller fyll i lånekortsansökan digitalt här. Efter det kommer du in till biblioteket för att erhålla ditt fysiska kort. Lånekortet fungerar på alla åländska bibliotek och det är kostnadsfritt. Om du tappat ditt kort går det att få ett nytt mot en ersättning på 5 €.

Vid namn- eller adressändring, meddela biblioteket eller logga in på Mina sidor.

Låneregler 

  • Alla böcker, tidskrifter och andra medier har fyra veckors lånetid.
  • Låntagaren ansvarar för de lånade böckerna.
  • Vårdnadshavaren ansvarar för det minderåriga barnets lån.
  • Låntagaren kan bli skyldig att ersätta medier som inte lämnats tillbaka eller skadats till den kostnad det blir för biblioteket att ersätta sagda medier.

Låna vid disken eller i självbetjäningsautomaten

Det finns en bemannad lånedisk där man kan låna och återlämna material samt få information och hjälp. Mittemot disken finns det en självbetjäningsautomat. För att låna vid självbetjäningsautomaten behöver man sitt lånekort och sin pinkod. Personalen hjälper gärna till vid behov!

Det finns även en publik dator för sökning av olika media.

Barn och skola

Lemlands kommunbibliotek är också skolbibliotek för Lemlands grundskola. Alla klasser besöker biblioteket enligt schemalagda tider. Kommunens daghem besöker biblioteket för sagostunder ca fyra gånger per termin.

Låna en el-energimätare

Förutom böcker så kan man även låna en el-energimätare på biblioteket. Mätaren är enkel att använda och lånetiden är en månad.

bibliotek.ax

Biblioteken på Åland har en gemensam hemsida där kan du söka böcker och andra medier. Genom att logga in på Mina sidor med ditt lånekortsnummer och pinkod (fås från biblioteket), kan du låna om och reservera böcker. Om du väljer böcker från andra bibliotek men vill hämta dem i Lemland, kom ihåg att ändra hämtställe.

E-böcker och e-ljudböcker på Åland

Du kan även låna e-böcker och e-ljudböcker via bibliotek.ax. För att komma igång behöver du:

  • Ett giltigt lånekort och en pinkod.
  • Internetuppkoppling.
  • En digital enhet såsom dator, smartphone, läsplatta eller liknande.
  • Ladda ner biblioteksappen "Biblio".

Mer information finns på bibliotek.ax eller kom in till biblioteket så hjälper vi dig!

Facebook

Lemlands bibliotek finns på Facebook. Välkommen att gilla oss där!

Kultur

Den kommunala kulturverksamheten utgår ifrån biblioteket och man ordnar omkring fyra utställningar per år. Om du är intresserad av att ha utställning i biblioteket - välkommen att höra av dig till vår bibliotekssekreterare.

Kommunen stöder även föreningsliv och lokala kulturaktörer genom bidrag till föreningar. Välkommen med din ansökan!

Kontakt

Snezhana Tsonouli
Bibliotekssekreterare

Rekommenderat