Utställning "Livet vid havet"

Utställningen "Livet vid havet" visas på Lemlands bibliotek under tiden 19.06.2024 - 30.08.2024.
 

Utställarna är dem ukrainska konstnärer Olga Serdiuk och Natalia Nalyvaiko.
Tänk dig att du går in i ett rum som är fyllt med allt som har att göra med havet. Tavlor målade i olika nyanser av blått, grönt och rosa som skapar en harmoni av hav och himmel. Om du blundar, kan du kanske höra ljudet av vågor som skvalpar och måsar som skriker, nästan som om du verkligen vore vid havet.
På ett ställe i utställningen finns det ett "akvarium" med färgglada fiskar som simmar runt korallrev, som att titta in i en liten bit av havet själv. Du kan se fiskar i alla möjliga former och färger, kanske till och med en och annan liten haj eller en bläckfisk som gömmer sig bland stenarna.


Natalia Nalyavaiko
Jag föddes i staden Lugansk, Ukraina. Jag tog examen från konstskolan där. Jag har ritat sedan jag lärde mig att hålla i en penna. Senare tog jag examen från Donbass Engineering University och arbetade som arkitekt i 10 år. 2014, när kriget i Donbass började, var jag tvungen att lämna min stad och flytta till Kiev. I Kiev studerade jag till kläddesigner och bytte yrke. 2022, med utbrottet av ett fullskaligt krig, var jag tvungen att lämna mitt hem igen. Det var så jag hamnade på Åland. Kreativiteten har alltid följt mig och i alla svåra situationer ger den utlopp för känslor och hjälper mig att fokusera på livets positiva aspekter. Att bo på en ö omgiven av oändligt vatten var en ny upplevelse för mig, som jag inte kunde låta bli att spegla i mitt arbete. Havet är ett kraftfullt, okontrollerbart element som om så önskas kan isolera dig från omvärlden när du är här. Dessa miljontals kubikmeter vatten, ständigt i rörelse, fascinerar och skrämmer. Och när detta element fryser på duken skapas en illusion av att du kan kontrollera det. Du kan känna din koppling till naturen i detta ögonblick och förstå att allt du ser är en del av dig. Och det här är underbart och varje sådant ögonblick är värt att fångas.


Olga Serdiuk
Jag heter Olga, jag är ukrainare. Jag har bott på Åland i 2,5 år. Åland inspirerar mig till olika kreativitet. Jag tillverkar mina produkter med olika tekniker. Jag älskar havet, det är mångsidigt i naturen och har många olika varelser. Jag vill dela med mig av min syn på "livet vid havet" och inspirera dig att tänka lite annorlunda, kreativt. Jag önskar dig ett trevligt besök på utställningen "Livet vid havet".


Vill du också ställa ut? Den kommunala kulturverksamheten utgår ifrån biblioteket och man ordnar omkring fyra utställningar per år. Om du är intresserad av att ha utställning i biblioteket - välkommen att höra av dig till vår bibliotekssekreterare.
Kommunen stöder även föreningsliv och lokala kulturaktörer genom bidrag till föreningar. Välkommen med din ansökan!
 

Rekommenderat